Facebook
Twitter
Maandag 2021-06-07
Covid-19 - versoepelingen vanaf 9 juni


Op 11 mei kondigde het Overlegcomité het “zomerplan” aan. Dit plan bestaat uit verschillende stappen die ons, op voorwaarde van een controleerbare situatie op intensieve zorgen en het behalen van een bepaalde vaccinatiegraad van de bevolking, opnieuw meer vrijheid moeten geven op onze weg naar een “normaler” leven.

Het Overlegcomité heeft tijdens haar persconferentie op 4 juni de aanvang van de eerste stap van dit zomerplan bevestigd. Reeds bij deze eerste stap komen er heel wat versoepelingen op ons af die vanaf woensdag 9 juni van kracht zijn. Met andere woorden een overzicht van de nieuwe maatregelen dringt zich op (bron: Sport Vlaanderen).

 

 

Vanaf 9 juni gelden volgende regels - in het kort

 

Voor iedereen

 

4  Indoor en outdoor sporten zijn toegelaten. Indien mogelijk geniet outdoor sporten de voorkeur.

4  Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context:

·         Kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod. Binnen deze groep moet je dus afstand houden tijdens het sporten.

·         Conform het ministerieel besluit mag men afwijken van de afstandsregels in groepen van maximaal 4 personen. In deze beperkte groepen kan dus ook gesport worden met contact. 

4  Sportactiviteiten in een georganiseerde context (in het bijzonder door een club of vereniging):

·         Kunnen doorgaan in een sportgroep van maximaal 50 personen indoor (vanaf 25 juni max. 100 personen) of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s).

·         Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.

·         Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

 

Maak als club voor het organiseren van activiteiten steeds gebruik van het basisprotocol voor sport en de online CERM-tool (COVID Event Risk Model) & CIRM-tool (COVID Infrastructure Risk Model).

 

 

Publiek

 

Publiek is toegelaten onder volgende voorwaarden:

 

4   Bij sporttrainingen en -wedstrijden kan steeds tot 1 persoon per deelnemer indien het gaat om deelnemers tot 18 jaar (indien van hetzelfde huishouden), bij g-sporters of bij hulpbehoevenden. Dit kan zonder CERM of CIRM.

4   Indoor, indien zittend, tot 200 personen (of 75% van CIRM indien dit lager is dan 200)

4   Outdoor, staand of zittend, tot 400 personen

 

Algemeen

 

4   Indoor sportinfrastructuren mogen enkel open tussen 5u en 23u30.

4   Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport, sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).

4   Sportkantines kunnen openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca. Meer info vind je op de website heropstarthoreca.be.

4   Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Voor een compleet overzicht en alle relevante protocollen kan je terecht op de website van Sport Vlaanderen. Zoals steeds geven we onze clubs de raad om de relevante protocollen door te nemen en te hanteren voor het coronaproof inrichten van een activiteit volgens de eigen specifieke clubsituatie.

 

Ook de aankomende versoepelingen uit de volgende stappen van het zomerplan kan je op de website van Sport Vlaanderen al eens raadplegen.


 

BELANGRIJK

4  Lokaal kunnen er strengere restricties gelden, neem daarom steeds contact op met het lokaal beleid.

4  Maak voor het organiseren van activiteiten gebruik van de aangeboden overheidstools.

·         De online CERM-tool is een uitstekend hulpmiddel om na te gaan in welke mate een activiteit veilig kan worden georganiseerd en kan worden gebruikt om de goedkeuring te vragen aan jouw lokale overheid.

·         Ook de nieuwere CIRM-tool draagt bij tot het coronaproof organiseren van een activiteit.

·         Gebruik als ondersteunend hulpmiddel het basisprotocol sport en het protocol voor sportinfrastructuurbeheerdersgepubliceerd op de website van Sport Vlaanderen.

4  Maak gebruik van het implementatiedocument voor de opmaak van een verluchtings- en ventilatieplan voor alle indoor ruimtes en zorg voor een degelijke CO2-monitoring in de indoor sportinfrastructuur.
Opgelet: tenzij het een open terras betreft, is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) in alle horecaruimtes verplicht; dit geldt dus ook voor de sportkantines. De richtnorm voor de luchtkwaliteit is 900 ppm CO2. Tussen 900 en 1200 ppm moet de uitbater compenserende maatregelen nemen. Boven 1200 ppm moet de zaak meteen dicht.

4  Het clublokaal mag geopend worden mits het strikt volgen van het protocol van de horeca.
Wanneer de indoorterreinen en de cafetaria zich in dezelfde ruimte bevinden, zorg dan zo veel mogelijk voor een scheiding tussen het horecagedeelte en het sportgedeelte, zodat de protocollen uit beide sectoren goed kunnen worden toegepast in de specifieke gedeelten van de ruimte. Deze scheiding moet geen fysieke afscheiding zijn.

4  Blijf steeds aandacht besteden aan de basis hygiënemaatregelen. Bovendien vind je op de website van het federale crisiscentrum over het coronavirus de meest recente federale maatregelen.

4  Vanuit de federatie adviseren we onze leden en alle petanqueliefhebbers om ook tijdens de activiteit een mondmasker te dragen.             
Opgelet: wanneer de indoorterreinen zich in dezelfde ruimte bevinden als het horecagedeelte dan is bij het indoor spelen het dragen van een mondmasker verplicht van zodra het speelveld wordt verlaten.

 

Momenteel zitten we in een epidemiologische situatie waarin alle parameters onder controle zijn. Hierdoor krijgen we de kans om opnieuw meer te genieten van onze geliefde sport. Met de zomer voor de deur en het mooie weer dat zich heeft aangekondigd komen de nieuwe versoepelingen niet te vroeg. We zijn als federatie uiteraard ook verheugd om deze nieuwe stap naar het “normaal” te kunnen aankondigen en geven iedereen de raad hiervan te genieten. Anderzijds vragen we aan alle petanqueliefhebbers om nog steeds voorzichtig te blijven en zich strikt te houden aan de nog geldende maatregelen. Wanneer we dit met z’n allen opvolgen, kunnen we reikhalzend uitkijken naar de volgende stappen van het “zomerplan” en de weg naar het normale leven.

 

Zoals steeds volgen we de situatie op de voet en houden we jou op de hoogte in geval van nieuwe maatregelen.

 

 

Sport veilig, sport gezond!

 

  • Tui 150x
  • jartazi
  • Tui
  • jartazi 150x25
  • Tui
De Petanque Federatie Vlaanderen VZW heet u welkom.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
Petanque Federatie Vlaanderen VZW
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@pfv.be
© 2012-2021 Petanque Federatie Vlaanderen VZW | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions